Tabu pokarmowe poza kontekstem religijnym: wegetarianie i weganie przejawiają tabu wobec jedzenia mięsa
vegetarians and vegans developed a taboo against meat eating
DOI:
https://doi.org/10.15503/onis2024.35.51Słowa kluczowe:
tabu, postawa, weganizm, wegetarianizm, spożywanie mięsaAbstrakt
Cel. Celem niniejszego badania było sprawdzenie, czy w społeczności wegetarian i wegan tworzy się tabu dotyczące spożywania mięsa.
Metody. Na potrzeby badania stworzono kwestionariusz dotyczący tabu i sprawdzono poziom przejawianego tabu w odniesieniu do trzech zachowań: płacenia podatków, dopuszczania się aktów kazirodztwa oraz spożywania mięsa (ostatnie skierowane tylko do grupy wegetarian i wegan), aby następnie porównać wyniki między sobą.
Wyniki. W badaniu wzięło udział 515 osób badanych, w tym 335 w grupie wegetarian i wegan i 180 w grupie kontrolnej. Wegetarianie i weganie okazali się przejawiać umiarkowany poziom tabu wobec jedzenia mięsa, który był bliższy poziomowi tabu wobec kazirodztwa (wyraźne tabu) niż wobec płacenia podatków (brak tabu) w populacji ogólnej. W badaniu rozpatrzono również szereg moderatorów tabu wobec spożywania mięsa, spośród których istotnymi predyktorami okazały się niektóre cechy osobowości (ugodowość, stabilność emocjonalna), poglądy polityczne oraz bycie opiekunem zwierząt domowych.
Wnioski. Wyniki badania wspierają koncepcję, że w społeczności wegetarian i wegan, czyli grupie osób, które zrezygnowały ze spożywania mięsa z powodów innych niż religijne, tworzy się tabu wobec jedzenia mięsa. Jest ono jednak obecnie znacznie mniej nasilone w porównaniu do mocno zakorzenionych w społeczeństwie tabu.
##plugins.generic.usageStats.downloads##
Bibliografia
Corichi, M. (2021). Eight-in-ten Indians limit meat in their diets, and four-in-ten consider themselves vegetarian. Pew Research Center. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2021/07/08/eight-in-ten-indians-limit-meat-in-their-diets-and-four-in-ten-consider-themselves-vegetarian/
Costa, P. T., Jr., & McCrae, R. R. (2008). The Revised NEO Personality Inventory (NEO-PI-R). W G. J. Boyle, G. Matthews, & D. H. Saklofske (Red.), The SAGE handbook of personality theory and assessment, Vol. 2. Personality measurement and testing (ss. 179–198). Sage Publications, Inc. https://doi.org/10.4135/9781849200479.n9
Cramer, H., Kessler, C. S., Sundberg, T., Leach, M. J., Schumann, D., Adams, J., & Lauche, R. (2017). Characteristics of Americans Choosing Vegetarian and Vegan Diets for Health Reasons. Journal of Nutrition Education and Behavior, 49(7), 561-567.
Dinu, M., Abbate, R., Gensini, G. F., Casini, A., & Sofi, F. (2016). Vegetarian, Vegan Diets and Multiple Health outcomes: a Systematic Review with meta-analysis of Observational Studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(17), 3640–3649.
Fershtman, C., Gneezy, U., & Hoffman, M. (2011). Taboos and Identity: Considering the Unthinkable. American Economic Journal: Microeconomics, 3(2), 139–164.
Haidt, J. (2003). The moral emotions. W R. J. Davidson, K. R. Scherer, & H. H. Goldsmith (Red.), Handbook of affective sciences (ss. 852–870). Oxford University Press.
Harris, M. (1974). Cows, pigs, wars, and witches. Vintage.
Hornberger, A. (2020). Plant-Based Diets: Be Healthier while Reducing Your Water Footprint. Clean Water Action. https://www.cleanwateraction.org/2020/11/19/plant-based-diets--be-healthier-while-reducing-your-water-footprint
Janssen, M., Busch, C., Rödiger, M., & Hamm, U. (2016). Motives of Consumers following a Vegan Diet and Their Attitudes Towards Animal Agriculture. Appetite, 105, 643–651.
Jones, C. M. (2019). Cars, Cows, Coal or Consumption: Which Contributes Most to Climate Change?. Cool Climate Network. https://coolclimate.org/blog-cars-coal-cows-consumption
Kirkwood, B. (2020). New Study Reveals 9.6 Million Americans Are Vegan Now, A 300% Increase!. Vegan News. https://vegannews.press/2020/03/06/vegan-america-study/
Leahy, E., Tol, R., & Lyons, S. (2010). ESRI Working Paper No. 340. An Estimate of the Number of Vegetarians in the World. The Economic and Social Research Institute. https://www.esri.ie/publications/an-estimate-of-the-number-of-vegetarians-in-the-world
Liberman, A. (2015). Reactions to Edmund Leach's “Anthropological Aspects of Language” and John Halverson's “Animal Categories and Terms of Abuse”. Anthrozoös, 3(4), 214-226.
Navarrete, C. D., & Fessler, D. (2003). Meat Is Good to Taboo: Dietary Proscriptions as a Product of the Interaction of Psychological Mechanisms and Social Processes. Journal Of Cognition And Culture, 3(1), 1–40.
Radnitz, C., Beezhold, B., & DiMatteo, J. (2015). Investigation of lifestyle choices of individuals following a vegan diet for health and ethical reasons. Appetite, 90, 31–36.
Sentenac, H. (2015). 400 Million Fewer Animals Were Killed for Food Last Year vs. 2007 Because People Are Eating Less Meat. Harm.less, https://www.bharmless.com/400-million-fewer-animals-were-killed-for-food-last-year-because-people-are-eating-less-meat/
Sorokowska, A., Słowińska, A., Zbieg, A., & Sorokowski, P. (2014). Polska adaptacja testu Ten Item Personality Inventory (TIPI) – TIPI-PL – wersja standardowa i internetowa. WrocLab.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Anna Kusztal, Eleonora Imbierowicz, Kornelia Kiebus, Urszula Frączek
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.