Diet, nutrition and health education for pre-school children
DOI:
https://doi.org/10.15503/onis2018.275.284Keywords:
diet, nutrition, health education, pre-school child, pro-health attitudesAbstract
Thesis. The topic of diet and nutrition is an extremely important issue, in particular in relation to children, that is why it is so important to shape their pro-health attitudes from an early age, as well as transfer knowledge and skills in caring for their lives and health.
Discussed concepts. The article is an attempt to review the concepts of diet, nutrition and health education of a pre-school child. The author has attempted to systematize the issues beginning with the definition aspect, then indicating the appropriate conditions for child nutrition, the most common mistakes, the consequences of poor eating habits of children, and attempts to present conclusions and reflections resulting from their own experiences and analyzes of shared research results.
Results and conclusions. The author indicates the important role of diet, nutrition and health education in human life and emphasizes that despite the growing public awareness of these issues, they are still too rarely implemented and observed. The aim of the article is to draw attention to the importance of these topics in the context of a pre-school child, who should learn appropriate health habits related to physical activity as well as diet and adherence to the principles of proper nutrition from an early age. The article presents fragments of research results that can become an inspiration for further exploration and exploration of this subject.
Downloads
References
Chwojnowska, Z., Charzewska, J. (2011). Błędy w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym. W: J. Charzewska (red.), Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach (ss. 16-30). Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia.
Domaradzki, J. (2013). O definicjach zdrowia i choroby. Folia Medica Lodziensia, 40 (1), 5-29.
Jarosz, M. (red.) (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia.
Majewicz, P. (2011). Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna – przedmiot, cele zadania. W: W. Pilecka (red.), Psychologia zdrowia dzieci i młodzieży (ss. 121-134). Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Nowak-Starz, G., Markowska, M., Król, H., Zięba, E., Szpringer, M. (2013). Medyczne koncepcje struktury zdrowia, jego ochrony i promocji. Zdrowie i dobrostan, 1/2013, 149-162.
Sosnowska-Bielicz, E., Wrótniak, J. (2013). Nawyki żywieniowe a otyłość dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Lubelski Rocznik Pedagogiczny, 32, 147-165.
Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny (2012), Żywienie na wagę złota, Katowice: Wydano nakładem Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
WHO (1986). Ottawa Charter for Health Promotion. Pobrane z: http://www.euro.who.int/en/publications/policy-documents/ottawa-charter-for-health-promotion,-1986.
Woynarowska B. (red.) (2010). Edukacja zdrowotna. Podręcznik akademicki. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Wysocki, M.J., Miller, M. (2003). Paradygmat Lalonde’a, Światowa Organizacja Zdrowa i Nowe Zdrowie Publiczne. Przegląd Epidemiologiczny, 57 (3), 505-512.