Edukacja w dyplomacji publicznej. Cyberdyplomatyczne rozwiązania w międzynarodowym nauczaniu - Broś, Natalia (Ogrody Nauk i Sztuk, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie powszechnie występującej tendencji w stosunkach międzynarodowych jaką jest budowanie dyplomacji przez państwa w formule nowej dyplomacji publicznej, w której istotne znaczenie odgrywa edukacja, szczególnie w jej międzynarodowym, cyfrowym wydaniu. W tym celu zostały przeanalizowane cyberdyplomatyczne rozwiązania lidera tej aktywności, czyli Stanów Zjednoczonych. Aby nadać globalny charakter swojej edukacyjno-dyplomatycznej aktywności, USA wykorzystały cybernetyczne narzędzia (edukacyjne platformy online, powszechne otwarte kursy edukacyjne – MOOCS), które przyniosły efekt w postaci osiągania strategicznych celów państwowych przysługując się tym samym wzmocnieniu pozycji kraju na arenie międzynarodowej