Podejście auto/biograficzne w badaniach jakościowych - Wieteska, Magda (Ogrody Nauk i Sztuk, 2019)
Teza Badania jakościowe, uznawane przez wielu badaczy za subiektywistyczne i przez to mało wiarygodne, wpisują się w jeden z wielu sposobów prowadzących do obiektywnego poznania. Omówione koncepcje W artykule autorka omawia koncepcję Susan E. Chase dotyczącą wywiadu narracyjnego oraz koncepcję tożsamości narracyjnej w wywiadzie biograficznym Dana McAdamsa. Opisuje także podejście autobiograficzne oraz podejście auto/biograficzne, wskazując na istotne różnice między nimi. Podaje przykłady zastosowań obu podejść. Wyniki i wnioski Dzięki biografiom i autobiografiom badacz ma możliwość poznania kontekstu sytuacyjnego, środowiskowego i historycznego badanego zjawiska. Auto/biograficzne narracje dostarczają także wiedzy na temat kształtowania się życia psychicznego i całej osobowości człowieka. Oryginalność/wartość poznawcza podejścia Badania auto/biograficzne wykorzystywane są z powodzeniem w edukacji osób dorosłych. Pełnią wiele ważnych funkcji, m.in. poznawczą, krytyczną, wychowawczą, demaskatorską, terapeutyczną.