Nowe zachowania ryzykowne młodzieży - charakterystyka i tendencje rozwoju - Kania, Sławomir (Ogrody Nauk i Sztuk, 2017)
Cel badań. Celem artykułu jest charakterystyka nowych zachowań ryzykownych oraz określenie tendencji ich rozwoju. Metoda badań. Charakterystykę zachowań ryzykownych dokonano wykorzystując metodę przeglądu odwołując się do publikacji naukowych oraz doniesień medialnych. Wyniki. Wyróżniono trzy nowe zachowania ryzykowne: seksting, projekt-x oraz stosowanie restrykcyjnych diet. Wnioski. Ustalono, że nowe zachowani ryzykowne przejawiane przez młodzież, związane są z rozwojem technologii cyfrowych i ulegają brutalizacji oraz rozpowszechnieniu